Zgodnie z otrzymanym przez naszą Izbę z MF w dniu 1.03.2013 r projektem rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22.02.2013r zmieniającym rozporządzenie w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług ,mocą § 1 pkt 8 wprowadza się jednak podwyższoną do 23% stawkę podatku VAT w sprzedaży napojów mleczno-kawowych w ramach świadczonej usługi gastronomicznej.
Zgodnie z projektem podatek VAT w wysokości 23% na napoje, przy przygotowaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju będzie obowiązywał od 1 kwietnia 2013 roku.
Nasz dotychczasowy optymizm co do utrzymania przez Ministerstwo Finansów derogacji na tą sprzedaż na dotychczasowym poziomie nie potwierdził się , mimo usunięcia z procedowanego wówczas projektu rozporządzenia , po grudniowym spotkaniu przedstawicieli Izby z MF, przepisów podwyższających tą stawkę podatku VAT z 5/8% na 23%.
Zmiana ta zapewne nie zwiększy przychodów do budżetu państwa, natomiast przyczyni się niewątpliwie do ograniczenia i tak niewielkiej na dzień dzisiejszy zyskowności sektora restauracyjnego, co przełoży się z kolei na bardzo prawdopodobny istotny spadek zatrudnienia, a także inwestycji w tym sektorze. W ten sposób gałąź gospodarki o sporym potencjale rozwojowym, dająca miejsca pracy dla młodych i najczęściej nisko wykwalifikowanych osób, może czekać stagnacja i powiększenie się dystansu, jaki pod względem obrotów i wielkości zatrudnienia dzieli polski sektor restauracyjny od analogicznych rynków w bardziej rozwiniętych krajach Europy.
/ ighp/